Krumtapvurdering
Når man renoverer sin motor med nye lejer ser vi af og til at man tager lidt let på vurderingen af tilstanden på krumtappen.
I manualen er der angivet nogle slidgrænser, jeg har i flere tilfælde, hvor slidmål var overholdt, men ved adskillelse af krumtappen set synlige skader på søleoverflade og plejlstang, ligesom et stor slid på det bur som rullerne ligger i.
Kig på kilometertallet, fabrikken lover maksimalt 50.000 km, er vi her i nærheden, så skift, uanset måling.
Hvis man er i tvivl, så skift krumtap, eller renover den med ny søle og plejlstang.
Jeg ved, at der er flere MZ''ere som har kørt langt mere end 50.000 km. uden problem, men tag ikke dette som rettesnor.
Til sammenligning, en tandrem på en bil, har en levetid opgivet af fabrikken, eksempelvis 100.000 km., man overholder klogelig denne anvisning, ik’. Kunne man forestille sig en bilmotor adskilt ved denne kilometer grænse, uden at sætte ny rem på, selv om den gamle så ”fin ud”, nej - hvis ja, ville jeg finde et andet værksted.
Ved valg af lejer, tænk over disses levetid, det giver ikke rigtig mening at købe dyre lejer, når der i den ”nye” krumtap sidder et ”no name” , kæden er ikke stærkere end det svageste led.
Jeg benytter SNH lejer og skifter lejer og krumtapsøle på min sidevognscykel ved max. 30.000 km., fabrikken oplyser 30% kortere levetid for sidevognsmotorer.